dodano: 26-09-2019
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pyrzycach przypomina jak przygotować się do wyjścia na grzyby, ale przede wszystkim – jak uniknąć zatrucia grzybami, które nigdy nie powinny się znaleźć w naszym koszyku. Dobrze jest wiedzieć jak postępować, gdy jednak do zatrucia dojdzie.
Oto kilka wskazówek:
- przed wyjściem do lasu zadbaj o odpowiedni ubiór: przyda się peleryna przeciwdeszczowa, ale i wyższe buty lub kalosze, które pozwolą uniknąć ukąszenia przez owady lub żmije;
- można zaopatrzyć się w atlas grzybów lub skorzystać z aplikacji pozwalającej na ich identyfikację;
- grzyby najlepiej zbierać do koszyka, w foliowej torebce ulegają zaparzeniu;
- warto wziąć nożyk do oczyszczania grzybów z pozostałości ściółki;
- przyda się środek odstraszający owady i kleszcze;
- zbieraj tylko grzyby, co do których masz 100% pewność, w razie wątpliwości przynieś grzyby do stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów;
- nie zaleca się jedzenia grzybów przez kobiety w ciąży oraz karmiące, a także przez dzieci, osoby starsze lub cierpiące na zaburzenia układu pokarmowego;
- najczęstsze objawy zatrucia grzybami to nudności, wymioty, bóle głowy i brzucha, podwyższona temperatura; w takiej sytuacji należy natychmiast zgłosić się do szpitala; warto zabezpieczyć resztki potrawy lub obierzyny.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pyrzycach zachęca wszystkich amatorów grzybobrania do bezpłatnych konsultacji z grzyboznawcą.
Porady są udzielane przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pyrzycach od poniedziałku do piątku w godz. 11:00 do 14:00.
Wymagania co do przynoszonych grzybów:
- oceniają tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych,
- grzyby do oceny trzeba dostarczyć w pojemnikach przewiewnych (kosze, łubianki),
- do oceny grzyby trzeba przynieść świeże, najpóźniej do 12 godzin od zbioru, jestli są przechowywane w temperaturze do 10 stop. C,
- pracownicy oceniają grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (nie należy ucinać trzonu, zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku),
- nie oceniają grzybów zapleśniałych, nasączonych wodą,
- nie oceniają grzybów przetworzonych poddanych obróbce termicznej oraz zamarynowanych.
Pamiętaj!
Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy tez trujące.
Do pobrania:
Wysoki kontrast - wersja strony dla niepełnosprawnych