Urząd Miejski w Pyrzycach

  • Pic 1
  • Pic 2
  • Pic 3
  • Pic 4
  • Pic 5
  • Pic 6
  • Pic 7
  • Pic 8
  • Pic 9
logo

Bezpieczne Grzybobranie

dodano: 10-09-2015

Rozpoczynający się sezon na zbieranie grzybów ściąga wszystkich miłośników ich zbierania do okolicznych lasów. Choć zbieranie grzybów może się  wydać bardzo proste należy zachować szczególną ostrożność. Niektóre gatunki grzybów wyglądają bardzo podobnie do tych jadalnych. Nawet doświadczonym grzybiarzom zdarza się pomylić jadalny okaz z jego trującym „odpowiednikiem”.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pyrzycach przypomina o przestrzeganiu o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:

  • zbierajmy gatunki grzybów tylko dobrze znane co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości,
  • nie zbierajmy grzybów bardzo młodych, które nie mają wykształconych owocników, trudno wówczas rozpoznać gatunek,
  • nie niszczmy żadnych grzybów, także trujących, stanowią one pożyteczną biocenozę leśną,
  • zbierajmy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Zbieranie grzybów poprzez ułamanie lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, które są istotne dla bezpieczeństwa zdrowia ludzi,
  • zbierajmy grzyby tylko do koszy czy łubianek, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, gdyż ulegają w nich zaparzaniu i szybciej się psują, co może spowodować zatrucia gastryczne,
  • nie oceniajmy grzybów nieznanych na podstawie smaku, ponieważ niektóre z nich mają smak łagodny, nie wyróżniający się niczym od grzybów jadalnych (np. muchomor sromotnikowi),
  • grzyby suszone, które znajdują się w sprzedaży muszą mieć opakowanie jednostkowe, etykietkę lub nr atestu bądź  nr grzyboznawcy,
  • korzystajmy z atlasów grzybów polskich,

Zanim przygotujesz potrawy z grzybów pamiętaj:

  • Grzyby są potrawą ciężko strawną, nie należy podawać ich dzieciom i osobą w podeszłym wieku oraz chorym.
  • Potrawy z grzybów należy spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.
  • Nie wolno przetrzymywać potraw z grzybów nawet w urządzeniu chłodniczym.

PAMIĘTAJMY!

  • Wszystkie zatrucia spowodowane spożyciem grzybów najczęściej objawiają się: bólami głowy, brzucha, nudnościami, wymiotami, biegunką. Ponadto może pojawić się także zaburzenie świadomości do śpiączki włącznie, zaburzenia widzenia, drgawki, trudności w oddychaniu, a przy ciężkich przypadkach wstrząs i śmierć,
  • W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, ponieważ często tylko w porę udzielona pomoc może uratować nam życie.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pyrzycach przypomina również, że bliski kontakt z przyrodą sprzyja chorobom przenoszonym przez kleszcze. Warto więc zabezpieczyć się w środki odstraszające te owady, a udając się do lasu pamiętać o zabezpieczeniu skóry rąk i nóg. Po powrocie należy dokładnie obejrzeć całe ciało, aby mieć pewność, że jest wolne od kleszczy.

Bezpieczne_grzybobranie.pdf



Wysoki kontrast - wersja strony dla niepełnosprawnych

szukaj Szukaj na stronie
e-Urząd

Rozlicz PIT w Pyrzycach
Rozliczenie PIT online w PITax.pl jest dostępne dzięki projektowi „Wspieraj lokalnie” przygotowanemu przez Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych oraz PITax.pl Łatwe podatki.

foto co? gdzie? kiedy?

Pytanie do Burmistrza

tv Nasz kanał TV

foto W obiektywie...

Unijne i krajowe fundusze pomocowe

Instytucje

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia